Master Cleanse SecretsTop Secret Fat Loss Secret

Grad Soli...TUZLA!

Vas grad se zove ..... ? Zanimate se za istoriju nasih krajeva?
Ovdje zaviruju oni koji zele dijeliti ta ista
(o)sjecanja :)

Moderatori/ce: aida_nl, AldinaG, M.H.Svabica

PostPostao/la ajla_wien dana okt 2nd, '04, 20:46

JALA

Djeca u osnovnoj ?koli uèe da kroz Tuzlu protièe rijeka Jala, a Jala je sve drugo, samo nije rijeka. Jala je zapravo potok, a ljeti potoèiæ, al' kako da ka?e? ... kroz Tuzlu protièe potoèiæ Jala, a svi drugi gradovi imaju rijeke.
Ipak, i Tuzla dobije pravu rijeku, barem jednom u dvadeset godina i to je onda dovoljno da narednih dvadeset godina potok nazivamo rijekom.
Sna?no nevrijeme na Majevici prouzrokovalo je bujice koje su se koritima Soline i Jale sjurile prema gradu. Datum 01.07.1999. posebno dobro pamtit æe stanovnici Slavinoviæa. Mnogo kuæa je poplavljeno a mjestimièno, voda je bila duboka i do tri metra. Potoèiæ koji se ljeti mo?e pregaziti da noge ne ukvasi? naprosto je podivljao.
Dole ni?e, u centru grada, nije bilo poplave ali atrakcije nije nedostajalo ....
Tutnji Jala ko prava prema Spreèi.
Bilo je nekad nekakvih planova da se izgradi nekoliko manjih brana i tako vje?taèki podigne nivo. To bi bilo super ali projektantu nebi bilo lako da izaðe na kraj i sa ovakvim licem Jale.
Ovdje se ne zivi samo ,da bi se zivjelo...
Ovdje se ne zivi samo ,da bi se umrlo.....
Ovdje se i umire ,da bi se ZIVJELO!!!!
ajla_wien
Svidja mi se kod vas
Svidja mi se kod vas

PostPostao/la ajla_wien dana okt 2nd, '04, 20:48

25.05.1999
Nekada je dana?nji dan proslavljan kao Dan mladosti. Ironijom sudbine, ba? na taj dan, 1995. godine, jedna èetnièka granata, ispaljena sa Ozrena, ubila je preko 70 mladiæa i djevojaka okupljenih pred Kapijom. Tako se nekada?nji praznik radosti, za Tuzlake pretvorio u dan tuge. Na?i mladi sugraðani zajedno su sahranjeni u blizini mjesta gdje je nekada bila zgrada Slane Banje, na blagoj padini iznad fontane.
Zahvalni smo i gradu i politièarima ?to ovaj dan ne koriste za prikupljanje politièkih poena. Nema politièkih govora, ni ceremonija .... jednostavno, Tuzlaci pro?etaju do Slane Banje, ko mo?e kupi cvijeæe, zapali svijeæu ... pokloni se fatiha ili neka druga molitva, mo?e i ?utnja...
Dole u gradu, veæ od ranih veèernjih sati zapoèinje okupljanje pred Kapijom. Program je jednostavan. Èlanovi porodica poginulih pola?u cvijeæe i pale svijeæe .... u 20,45 zapoèinje plaè violine koji se simbolièno prekida pet do devet, pale se reflektori koji paraju nebo plavim zrakama ... Tuzlaci ga zovu "djeèija svjetlost" ... i to je to. Boli do kosti, ali ?ivot ide dalje!!
http://www.tuzlarije.net/sliketuzle/tuz ... tm!!!SLIKE!
ajla_wien
Svidja mi se kod vas
Svidja mi se kod vas

PostPostao/la ajla_wien dana okt 2nd, '04, 20:50

http://www.tuzlarije.net/sliketuzle/tuz ... 1start.htm
ovo je tachan link ja se zeznula heheh :mrgreen:
ajla_wien
Svidja mi se kod vas
Svidja mi se kod vas

PostPostao/la ajla_wien dana okt 2nd, '04, 20:50

KORZIJADA
vremena na vrijeme, de?avaju se "korzijade". Korzo je prepuno svako veèe, taj dio grada je ?ivlji nego ikad, ali ... "korzijada" je kad se i stari i mladi naðu na svom ?etali?tu. Stari doðu po svoje uspomene i da mo?da vide nekog od svoje raje sa kojom su na Korzu nekad "dangubili", a mladi jer im je tu i mjesto.
Korzijada odr?ana 15. maja, organizovana je u znak sjeæanja na isti dan 1992. godine. Tuzlaci znaju za?to, a za one koji neznaju ... taj dan dali smo po u?ima onima koji su htjeli da nas vrate 6 vijekova unazad.
I ovog 15. maja je "grmilo", ali ne od granata veæ od vatrometa. Slike nisu ba? "naj" ali mogu doèarati ugoðaj "tuzlanskih korzijada" ... bujrum!
http://www.tuzlarije.net/sliketuzle/kor ... 1start.htm
ajla_wien
Svidja mi se kod vas
Svidja mi se kod vas

PostPostao/la Gost dana okt 2nd, '04, 23:19

Tuzla,Brcko moji najdrazi gradovi,a Doboj bi voljela isto da posjetim.
Gost
Zamalo direktor
Zamalo direktor

PostPostao/la ajla_wien dana okt 22nd, '04, 09:39

A odakle si ti cinderela, pa tako volish tuzlu :) !Vecina ljudi u Bosni i Hercegovini ne vole Tuzlu 8O !Ja kao tuzlanka to ne razumijem!Al ne bih voljela ni da razumijem :mrgreen: !Jer sam ponosna shto sam tuzlanka :mrgreen:
ajla_wien
Svidja mi se kod vas
Svidja mi se kod vas

PostPostao/la Gost dana okt 22nd, '04, 15:04

ajla_wien je napisao/la:
A odakle si ti cinderela, pa tako volish tuzlu :) !Vecina ljudi u Bosni i Hercegovini ne vole Tuzlu 8O !Ja kao tuzlanka to ne razumijem!Al ne bih voljela ni da razumijem :mrgreen: !Jer sam ponosna shto sam tuzlanka :mrgreen:

Ajla ja sam iz Brckog,tj. moj rodni grad,a u Tuzlu sam isla 1000 puta,svake sedmice sam isla tamo,Tuzla je predivan grad,mnogo me lijepih uspomena veze za Tuzlu,nikada zaboraviti necu!!!
Ne znam kako netko moze ne voljeti taj predivan grad.
Meni je Tuzla poslije Brckog najdrazi grad u Bosni.

Imaju dvije mlade Tuzlanke u Ottawi (15-16 god imaju),divne su.Nisu muslimanske vjere,ali su ponosne Bosnom i vole mnogo Tuzlu.
Nisu se poznavale tamo dok su bile al kad su se u Kanadi upoznale to je bila radost velika.I tako cesto pricaju o svojoj Tuzli i o domivini Bosni opcenito.
Gost
Zamalo direktor
Zamalo direktor

PostPostao/la ajla_wien dana okt 28th, '04, 21:35

Hehe...volim i ja Tuzlu...omiljini mi je grad hehehe :mrgreen: !Ma vecina ljudi u BiH ne voli Tuzlu :mrgreen: !Ljubomorni na nas!A pogotovo sad shto imamo Panonsko Jezero :mrgreen: :mrgreen:
ajla_wien
Svidja mi se kod vas
Svidja mi se kod vas

PostPostao/la karburator dana nov 8th, '04, 21:00

Evo kono stavi sam par slika o Tuzli
karburator
Mozda i ostanem ovdje
Mozda i ostanem ovdje

PostPostao/la karburator dana nov 8th, '04, 21:38

slika
valjda sam i ovdje uspio ubacit sliku
Jedni sute, nemaju sto da kazu, a drugi nemaju kome da kazu
karburator
Mozda i ostanem ovdje
Mozda i ostanem ovdje

PostPostao/la begovic dana nov 8th, '04, 22:01

ajla_wien je napisao/la:
Hehe...volim i ja Tuzlu...omiljini mi je grad hehehe :mrgreen: !Ma vecina ljudi u BiH ne voli Tuzlu :mrgreen: !Ljubomorni na nas!A pogotovo sad shto imamo Panonsko Jezero :mrgreen: :mrgreen:

Za Tuzle me vezu jako lijepe uspomene , Tuzlu sam uvijek osjecao i sad osjecam kao svoj grad .Znao sam cesto od brcanske do Kreke prosetati sa zadovoljstvom.Ko nije prosetao korzom taj je mnogo propustio , to je tuzlanska Bascarsija.Na Tusnju sam gledao hiljade utakmica Slobode trazeci autograme od Hukica,Secerbegovica, Omerovica....bili su mi idoli, pa dok su tuzlanske kosarkasice harale Evropom ...to se ne zaboravlja.Moj tecic Almir ce me uvijek podsjecati da nikad ne zaboravim sta su dusmani uradili tuzlanskoj i bosanskoj mladezi---ostao je bez nogu
begovic
Komunikativna sam osoba
Komunikativna sam osoba

PostPostao/la karburator dana nov 8th, '04, 22:32

slika
a osim panonskog imamo i modracko jezzero
Jedni sute, nemaju sto da kazu, a drugi nemaju kome da kazu
karburator
Mozda i ostanem ovdje
Mozda i ostanem ovdje

PostPostao/la TuRcIn dana dec 5th, '04, 23:08

Pushkaru je napisao/la:Tuzlaci nisu uradili onoliko koliko su mogli uraditi sa odbranu domovine.

Na citavom tuzlanskom regionu nigdje se ne spominje nikakva vazna bitka, nikakav uspjesan proboj i slom neprijatelja.

***** EDIT by montegirl******

Da nije bilo onog dogadjaja na Brcanskoj Malti, niko ne bi nikad ni znao da je Tuzla bila u sukobu.

Niko ne kaze da ste isti kao cetnici.
Samo ste prilicno lezali na stomaku i cekali da neko drugi za vas odradi posao:wink:

A sta su to mogli vise uciniti jarane?
Zar Gradacac, Lukavac, Brcko, Celic, Sapna, Teocak nisu dio Tuzlanske regije :idea:
Taj dogadjaj na Brcanskoj Malti je "oslobodio" Tuzlu nadolazeceg zla i cetnike "otjerao" na planinu gdje him je i mjesto.Haman da ti je "zao" sto ih nisu ostavili u predgradju Tuzle tj. u Siminu Hanu i Caklovicima :)
Nego koji je to dio tuzlanske opstine bio u cetnickim rukama 8O
"Nema više Bosne, a neæe biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti æe." "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti æe i poslije vas!"
TuRcIn
Moderator
Moderator

Re: Grad Soli...TUZLA!

PostPostao/la Rado_Vidjen dana jan 22nd, '09, 20:36

Pa ako nije bilo proboja, bilo je odrzavanja linija. Koliko je tuzlaka poginulo na Gradaccu i u Brckom? A to sto govoris da Tuzla nije pomogla Srebrenici, pa ko je primio sve izbjeglice? Zar to nije pomoc? I Srebrenica i Zepa su pale jer Izetbegovic nije htio poslati ni pomoc ni oruzije. Rahmetli Dr. Nedret Mujkanovic je pjeske stigo do Srebrenice i pomago narodu. Sta je to Sarajevo uradilo za Srebrenicu i sta to Sarajevo danas radi za ostatak BiH. Jedini grad u kojem su vecina muslimani, Sarajevo, je grad koji se gradi. Lijeva obala Mostara, Gorazde da ne nabrajam, nista nisu izgradjeni. Tuzla je opstala jer je multietnicka i takva je bila i prije rata i ostala.
Rado_Vidjen
Samo da kazem jednu
Samo da kazem jednu

Prethodna

Natrag na BiH kroz istoriju i gradove

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.